Accés als cicles formatius de grau mitjà

Consulta tota la informació a preinscripció.gencat.cat (enllaç)

Els centres educatius de Catalunya ofereixen una quantitat limitada de places. Si el nombre de sol·licituds que s’han fet en un centre determinat és superior al nombre de places que ofereix aquest mateix centre, pot passar que algun dels alumnes que l’hàgiu triat com a primera opció no hi obtingueu plaça.

Per tant, com que alguns centres tenen una demanda d‘inscripcions superior al nombre de matrícules que poden oferir, és important que feu constar, en la sol·licitud, el màxim nombre de centres que s’ajusten a les vostres prioritats, fins a un total de 10, ordenats segons les vostres preferències.

Les sol·licituds de preinscripció a la formació professional de grau mitjà s’ordenen segons les diferents vies d’accés als cicles i dins de cada via s’ordenen segons les prioritats específiques, si n’hi ha. A continuació, a partir de la qualificació mitjana que cada alumne/a ha obtingut en estudis, proves o cursos, de manera decreixent i, finalment, l’ordre en què l’alumne/a ha definit els cicles en la sol·licitud.

Hi ha 3 vies per accedir a les places de cicles formatius:

  1. Per als alumnes que hi accedeixen per la via de l’ESO o de tècnic de grau bàsic, es fa una reserva del 80 % de les places.
    Són prioritàries les sol·licituds de les persones que han acabat (o acabaran) els estudis els cursos 2021-2022, 2022-2023 i 2023-2024, respecte de les persones que els han acabat en cursos anteriors.
  2. Per als alumnes que hi accedeixen per la via de la prova d’accés o que tenen l’exempció total d’aquesta prova, del curs específic d’accés o que tenen altres titulacions que permeten l’accés, es fa una reserva de places del 15 %.
    Per aquesta via també hi accedeixen:
    • les persones que han aprovat les proves d’accés a la universitat;
    • els graduats universitaris i la resta que han obtingut titulacions i certificacions declarades equivalents als efectes d’accedir als cicles de formació professional de grau mitjà;
    • els alumnes dels programes de formació i inserció (PFI) que han participat en les proves d’accés i les han superades o que han obtingut l’exempció d’aquestes, que participen en el procés amb la qualificació obtinguda a la prova. Aquesta qualificació es calcula d’acord amb el que determina la convocatòria anual de proves d’accés.
  3. Per als alumnes que hi accedeixen per la via de la titulació de tècnic/a o tècnic/a superior, es fa una reserva de places del 5 %. Per aquesta via hi accedeixen les persones que ja han obtingut un títol de tècnic/a o de tècnic/a superior de formació professional.

En tots els casos, per desfer situacions d’empat, s’aplica el resultat del sorteig.
Si per alguna de les vies d’accés no s’ocupen totes les places reservades corresponents, les vacants es reparteixen a la resta de les vies de manera proporcional.

A més, es fa una reserva de 2 places per grup per a les persones que han obtingut un o diversos certificats de professionalitat integrats en el cicle formatiu a què es demana accedir per cursar els mòduls que els permetin finalitzar el cicle. Les sol·licituds s’ordenen per la mitjana de la qualificació obtinguda, de manera decreixent i, en cas d’empat s’aplica el resultat del sorteig.

Trobareu més informació sobre la documentació que cal presentar, els calendaris i els terminis de la sol·licitud de preinscripció en aquesta web.